Türkiye-Meksika İkili İlişkileri, 18.12.2023

Türkiye-Meksika İkili İlişkileri

Türkiye ile Meksika arasında diplomatik ilişkiler 1927 yılında imzalanan Dostluk Anlaşmasının 1928 yılında yürürlüğe girmesiyle tesis edilmiştir.

İlk Misyon Şefi Hasan Tahsin Mayatepek, Maslahatgüzar olarak 31.03.1935 tarihinde görevine başlamıştır.

Meksika, ülkemizin bölgedeki stratejik ortaklarından biri ve önemli bir ticaret ortağıdır. İki ülke arasındaki ilişkiler her alanda gelişmektedir. İkili seviyedeki kapsamlı ve çok boyutlu işbirliğinin yanısıra iki ülke Birleşmiş Milletler, MIKTA, G20 ve OECD gibi çok taraflı platformlarda da verimli bir işbirliği ortaya koymaktadırlar.

Üst düzeyli ikili ziyaretler

Dönemin Meksika Dışişleri Bakanı Fernando Solana’nın 1-4 Haziran 1992 tarihleri arasında ülkemize yaptığı ziyaret iki ülke arasındaki ilk yüksek düzeyli resmî ziyareti teşkil etmiştir. 27-29 Eylül 1998 tarihleri arasında Dönemin Başbakanı merhum Sayın Mesut Yılmaz Meksika’ya resmî bir ziyaret gerçekleştirmiştir.

10-12 Aralık 2008 tarihleri arasında dönemin Dışişleri Bakanı Sayın Ali Babacan tarafından Meksika’ya yapılan ziyaret vesilesiyle DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) – COMCE (Meksika Dış Ticaret, Yatırım ve Teknoloji İş İnsanları Konseyi- Consejo Empresarial Mexicano de Comercio Exterior y Tecnologia) arasında ikili İş Konseyi kurulmuştur.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlık döneminde 8-10 Aralık 2009 tarihlerinde Meksika’ya gerçekleştirdiği ziyaret Türkiye-Meksika ilişkilerine ivme kazandırmıştır.

12-13 Ağustos 2010 tarihlerinde dönemin Meksika Dışişleri Bakanı Patricia Espinosa’nın ülkemize gerçekleştirdiği ziyaret esnasında, 1992 yılında imzalanmış olan “Eğitim ve Kültürel İşbirliği Anlaşması” çerçevesinde “Eğitim, Bilim, Kültür, Sanat, Basın-Yayın, Gençlik ve Spor Alanlarında İşbirliği Programı” ve “Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlar Konusunda İşbirliği Mutabakat Muhtırası” imzalanmıştır. 2010 yılında ayrıca iki ülke arasında “Sağlık Alanında İşbirliği Anlaşması” akdedilmiştir.

Meksika’nın bağımsızlığının 200’üncü, Meksika Devrimi’nin ise 100’üncü yıldönümü vesilesiyle 2010 yılında Lübnan Hükûmeti, Meksika’daki Lübnan Toplumu ve MeksikoŞehri Belediyesi’nin işbirliğinde, Meksika’nın bağımsızlığının 100. yılı vesilesiyle “Osmanlı Cemaati” tarafından Meksiko Şehrine hediye edilmiş olan şehir merkezindeki “Osmanlı Saat Kulesi”ni restore edilmiştir. 19 Kasım 2010 tarihinde İstanbul Büyük Şehir Belediyesi eski Başkanı merhum Sayın Kadir Topbaş ile dönemin Meksiko Şehri Belediyesi Başkanı Marcelo Ebrard Casaubón tarafından Meksiko Şehri’nde imzalanan işbirliği protokolüyle İstanbul ile Meksiko Şehri arasında kardeş şehir ilişkisi tesis edilmiştir.

Dönemin Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Peña Nieto'nun 16-19 Aralık 2013 tarihlerinde ülkemize gerçekleştirdiği ziyaret iki ülke arasında Cumhurbaşkanı seviyesindeki ilk resmi ziyareti teşkil etmiştir. Sözkonusu ziyaret sırasında ikili ilişkilerin stratejik seviyeye çıkarılmasını öngören bir ortak bildiri imzalanmış, iki ülke Dışişleri Bakanlıkları arasında imzalanan bir Mutabakat Muhtırası ile İki Uluslu Üst Düzey Komisyon kurulması kararlaştırılmış, Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakereleri başlatılmış, Hava Ulaştırma Anlaşması (HUA), Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması (ÇVÖA), Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması (YKTK) dahil 13 anlaşma ve belge imzalanmıştır.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Dışişleri, Ekonomi, Kültür ve Turizm, Çevre ve Şehircilik, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlarımızla birlikte 11-12 Şubat 2015 tarihlerinde Meksika’ya resmî bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Ziyaret sırasında iki ülke Cumhurbaşkanı tarafından “Ortak Siyasî Bildirge”, Dışişleri Bakanları arasında “Kalkınma İşbirliği Bildirgesi”, Kültür ve Turizm Bakanları arasında ise “Turizm İşbirliği” ile “Arkeolojik ve Kültürel Mirasın Korunması İşbirliği Anlaşması” imzalanmıştır.

Dışişleri eski Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu, Latin Amerika turu çerçevesinde 2-3 Şubat 2017 tarihlerinde Meksika’ya resmî bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Ziyaret sırasında TİKA’nın Meksiko Program Koordinasyon Ofisinin (PKO) resmî açılışını yapan Sayın Çavuşoğlu, dönemin Meksika Dışişleri Bakanı Luis Videgaray Caso ile başbaşa ve heyetlerarası görüşmeler gerçekleştirmiş, ayrıca Türkiye-Meksika “İki Uluslu Üst Düzey Komisyon”un ilk siyasî komite toplantısına eşbaşkanlık yapmıştır.

Dönemin Meksika Cumhurbaşkanı Peña Nieto’nun ülkemizi ziyareti esnasında (2013) kurulması kararlaştırılan “İki Uluslu Üst Düzey Komisyon”un, bağımsız toplanması öngörülen siyasi ilişkiler, ekonomi-ticaret, adalet ve içişleri, turizm-kültür-bilim-kalkınma konularına odaklı alt komitelerden oluşması konusunda anlaşmaya varılmıştır.

İlişkilerimizin önümüzdeki dönemde, mevcut işbirliği süreçlerini pekiştirecek şekilde “İki Uluslu Üst Düzey Komisyon” ve alt komiteler vasıtasıyla daha da derinleştirilmesi öngörülmektedir.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Liderler Zirvesi marjında 7 Temmuz 2017 tarihinde Hamburg’da dönemin Meksika Cumhurbaşkanı Nieto ile bir görüşme gerçekleştirmiştir.

Dışişleri eski Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu 19-20 Mayıs 2019 tarihinde Meksika’ya ikinci ziyaretini gerçekleştirmiş, sözkonusu ziyarette ikili siyasi ilişkilerin yanısıra ekonomi, askerî işbirliği, turizm, çok taraflı platformlarda eşgüdüm ve göç gibi çeşitli hususlarda kapsamlı bir fikir teatisinde bulunulmuştur. Dönemin Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Casaubón, 17 Kasım 2022 tarihinde ülkemizi ziyaret etmiş ve bu vesileyle “İki Uluslu Üst Düzey Komisyon”un ikinci toplantısı tertiplenmiştir. Bahsekonu Komisyon’a bağlı Siyasi Komitenin ikinci toplantısı da 2022 Aralık ayında Dışişleri Bakan Yardımcıları seviyesinde Meksika’da gerçekleştirilmiştir.

Sayın Bakanımız Hakan Fidan, mevcut Meksika Dışişleri Bakanı Alicia Bárcena Ibarra ile 78. BMGK marjında 23 Eylül 2023 tarihinde New York’ta “24. MIKTA Dışişleri Bakanları Toplantısı” vesilesiyle görüşmüştür (diğer MIKTA üye ülke Dışişleri Bakanları ile birlikte).

Ekonomik İlişkiler

Meksika ile ülkemiz arasında 1998 yılında Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması imzalanmıştır. Meksika, Latin Amerika’daki ikinci büyük ticaret ortağımızdır. 2004 yılında 270,7 milyon ABD Doları olan iki ülke arasındaki ticaret hacmi, 2021’de 1,793; 2022’de 2,270; 2023 Ocak-Eylül döneminde ise 1,789 milyar ABD Doları seviyesine ulaşmıştır. 2050 yılında dünyanın 5. büyük ekonomisi olabileceği tahmin edilen Meksika, Ekonomi Bakanlığımız tarafından 2016-2017 döneminde “Öncelikli Ülke” olarak belirlenmiştir.

2017 yılı Ekim ayında DEİK bünyesindeki Türkiye-Meksika İş Konseyinin eski Başkanı Albert Saydam Meksika’yı ziyaret etmiş ve Meksika Dış Ticaret, Yatırım ve Teknoloji İşinsanları Konseyi’nin(COMCE) Türkiye’den de sorumlu eski Başkan Yardımcısı Jorge Lopez Morton ile Meksikalı işinsanlarının katılımıyla ikili ekonomik ilişkilerin ele alındığı bir toplantı gerçekleştirilmiştir.

Serbest Ticaret Anlaşması (STA) Müzakereleri: Avrupa Birliği (AB) ile Gümrük Birliği’mizden doğan hak ve yükümlülüklerimiz kapsamında, AB ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) bulunan Meksika’ya tarafımızdan da 25 Mayıs 2000 tarihinde bir STA metni sunulmuş, ilk tur görüşmeler 14-16 Temmuz 2014 tarihlerinde yapılmıştır. STA kapsamında sonuncusu 20-22 Nisan 2016 tarihlerinde Ankara’da olmak üzere bugüne kadar yedi müzakere turu gerçekleştirilmiştir.

Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Birinci Dönem Toplantısı 8-12 Temmuz 2001 tarihlerinde Meksika’da gerçekleştirilmiştir. Mevcut KEK Eşbaşkanımız Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Prof. Dr. Vedat Işıkhan olup, Meksika tarafının Eşbaşkanı ise mevcut Meksika Ekonomi Bakanı Raquel Buenrostro Sánchez’dir.

“Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığına Engel Olma Anlaşması” 23 Temmuz 2015 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 2013 yılında imzalanan “Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması’nın” iç onay süreçleri her iki ülkede de tamamlanmış olup, bahsekonu Anlaşma17 Aralık 2017 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Meksika’da Türk ortaklı 65 Meksikalı firma faaliyet göstermektedir (2023 Aralık itibarıyla). Türk işinsanlarının Meksika’daki Uluslararası Doğrudan Yatırımları 2020 yılında 3 milyon ABD Doları olarak kaydedilmiştir.

2021 yılında Meksika işinsanlarının Türkiye’deki Uluslararası Doğrudan Yatırımları 3 milyon ABD Doları seviyesinde iken 2022 yılında bu rakam 1 milyon ABD Doları seviyesindedir.

İhraç edilen başlıca ürünler:Diğer kıymetli metal-kaplamalarından mücevherat eşyası, binek otomobilleri ve esas itibarıyla insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar, motorlu taşıtların aksam, parça ve aksesuarı, demir/çelikten gaz/petrol boru hatlarında kullanılan ince-kalın borular ile demir veya alaşımsız çelikten kesiti daire şeklinde olan diğer borular.

İthal edilen başlıca ürünler: Binek otomobilleri ve insan taşımaya mahsus motorlu diğer taşıtlar; sadece benzinli, taşıma kapasite, poli(vinil klorür) (diğer herhangi bir maddeyle karıştırılmamış) (pvc), esası titandioksit olan pigmentler ve müstahzarlar; telefon cihazları pamuk,makarnalık buğday, kabuksuz nohut ile tıpta, cerrahide, dişçilikte ve veterinerlikte kullanılan alet ve cihazlar.

Kalkınma İşbirliği ve Yardım Konuları

TİKA Meksika Program Koordinasyon Ofisi, 2016’dan bu yana ülkede ve bölgede kalkınma, insani yardım, eğitim ve tıbbi destek gibi muhtelif alanlarda önemli projeler yürütmektedir.

TİKA ile daha önce aralarında işbirliği anlaşması imzaladığı Meksikalı muadili AMEXCID (Meksika’nın resmî kalkınma Ajansı) arasında göç başta olmak üzere çeşitli konularda ortak çalışmalar yapılmaktadır.

Meksika’da 7 Eylül 2017 tarihinde 8,4 şiddetinde, 19 Eylül tarihinde ise 7,1 şiddetindeki iki deprem felaketinde can ve mal kaybı yaşanmış ve başkent Meksiko’da yıkıma neden olmuştur.

Deprem yaralarının sarılmasını teminen Türk Kızılayı 20,000 ABD Doları tutarındaki nakdi yardımın yanısıra, Meksika Kızılhaçı'yla işbirliği içinde depremden etkilenen yerleşim birimlerinde 75,000 ABD Doları tutarında 3,500 kolilik yardım malzemesi dağıtmıştır.

Ülkemizde 6 Şubat 2023 tarihinde vuku bulan deprem felâketi sonrasında Meksika Hükûmeti ve halkı ülkemizle dayanışma içinde olmuştur. Meksika Cumhurbaşkanı Andrés Manuel LópezObrador’un talimatıyla Meksikalı askerî personel, uzman ekipler ve doktorlar ülkemize intikal ederek, arama-kurtarma faaliyetlerine destek vermişlerdir. Bahsekonu arama-kurtarma faaliyetlerinde Meksikalı ekip bünyesinde görev yapan "Proteo" isimli Meksikalı kurtarma köpeği hayatını kaybetmiştir. "Proteo"nun anısını yaşatmak üzere, "Arkadaş" ismi verilen bir yavru köpek Meksika'ya Ülkemiz tarafından hibe edilmiştir. Meksika halkı ve Hükûmeti’nin desteği ile Büyükelçiliğimizin eşgüdümünde yaklaşık 180 ton insanî yardım malzemesi gönderilmiş ve çeşitli kuruluşlardan oluşan yaklaşık 90 arama-kurtarma ekibi görevlisi ülkemize gitmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla, sözkonusu arama-kurtarma faaliyetlerinde fedakârlık gösteren Meksikalı ekipler 25 Nisan 2023 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen merasimle “Devlet Madalyası ve Üstün Fedakârlık Nişanı” ile taltif edilmişlerdir.

TİKA Başkanı Sayın Serdar Kayalar 22-25 Kasım 2023 tarihleri arasında Meksika'ya bir çalışma ziyareti gerçekleştirmiş, AMEXCID, Dışişleri ve Turizm Bakanlıkları ile verimli toplantılar yapmış ve Meksika'da tamamlanan bir dizi kalkınma projesinin açılışını gerçekleştirmiştir.

Parlamentolararası İlişkiler

TBMM’de Türkiye-Meksika Parlamentolararası ilk Dostluk Grubu 5 Aralık 2001 tarihinde kurulmuştur. Halihazırda TBMM’de Türkiye-Meksika Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığını Adana Milletvekili Mehmet Şükrü Erdinç deruhte etmektedir.

Hâlihazırda Meksika Temsilciler Meclisi’ndeki Dostluk Grubu’nun Başkanlığını Oaxaca Eyaleti Temsilcisi Alfredo Aurelio Gonzalez Cruz yürütmektedir.

TBMM Dışişleri Komisyonu eski Üyesi ve Türkiye-Meksika Dostluk Grubu eski Başkan Yardımcısı Milletvekili Sayın Ahmet Akın 2017 yılı Eylül ayında Meksika’yı ziyaret ederek, Meksika-Türkiye Dostluk Grubu eski Başkanı Paolla Iveth Gárate Valenzuela ve grup üyeleriyle görüşmeler gerçekleştirmiştir.

Meksika Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu eski Başkanı Gabriela Cuevas Barron, 28-29 Eylül 2017 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenen MIKTA Parlamento Başkanları Toplantısına; Meksika Dışişleri eski Bakanı Özel Temsilcisi Dr. Abraham Zamora ise 13 Aralık 2017 tarihinde ülkemizin evsahipliğinde İstanbul’da düzenlenen MIKTA XI. Dışişleri Bakanları Toplantısına katılmıştır.

Her iki Parlamentodan resmi ziyaret amacıyla karşılıklı olarak heyet teatilerine yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Askerî ve Güvenlik Alanındaki İlişkiler

Büyükelçiliğimiz Askerî Ataşeliği 2016 yılı Ağustos ayında faaliyete geçmiştir. Meksika’yla “Terörizm ve Örgütlü Suçlarla Mücadelede İşbirliği Anlaşması” 17 Aralık 2013 tarihinde Ankara’da imzalanmıştır. İki ülke arasında ayrıca “Uyuşturucu ve Psikotrop Maddelerin Yasadışı Uluslararası Ticaretiyle Mücadele Alanında İşbirliği Anlaşması”, ile “Terörizm ve Örgütlü Suçlarla Mücadelede İşbirliği Anlaşması” yürürlükte bulunmaktadır.

Meksika ilgili kurumlarıyla TİKA ve Emniyet Genel Müdürlüğümüz (EGM) tarafından yürütülen "Uluslararası Polis Eğitimi İşbirliği Projesi" çerçevesinde, Polis Akademisi ve EGM 15-19 Mayıs 2017 tarihleri arasında Meksiko Şehri’nde 25 Meksikalı polis memuruna “siber suçları araştırma” konusunda eğitim verilmiştir.

Sivil Havacılık Alanındaki İlişkiler

Ülkemiz ile Meksika arasında 17 Aralık 2013 tarihli “Hava Ulaştırma Anlaşması” (HUA) ve 23 Haziran 2011 tarihli Mutabakat Zaptı (MoU) bulunmaktadır. Türkiye-Meksika Hava Ulaştırma Anlaşması’nın ülkemizdeki iç hukuk onay süreci tamamlanmıştır.

İstanbul-Meksika Şehri-Cancun doğrudan yolcu seferleri günlük olarak düzenlenmektedir. Öte yandan, Türk Hava Yolları (THY) kargo uçuşları mevcuttur. THY’nin doğrudan yolcu seferlerinin frekans sayısı 1 Kasım 2022 itibarıyla haftalık yediden 11’e çıkartılmıştır.

Kültür ve Eğitim Alanındaki İlişkiler

“Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşik Meksika Devletleri Hükûmeti arasında Eğitim, Bilim, Kültür ve Sanat, Basın-Yayın, Gençlik ve Spor Alanlarında 2011-2013 Yılları İçin İşbirliği Programı” 2010 yılında Ankara’da imzalanmıştır. 2011 yılında yürürlüğe giren sözkonusu Program, mutat olduğu üzere yenisi imzalanana kadar yürürlükte kalmaktadır.

TÜBİTAK ile Meksika resmî kalkınma ajansı AMEXCID arasında kurumlararası Mutabakat Zaptı Aralık 2013’te imzalanmıştır. TÜBİTAK ile Birleşik Meksika Devletleri Ulusal Bilim ve Teknoloji Kurumu (CONACYT) arasında Bilim ve Teknolojide İşbirliği Mutabakat Zaptı ise 29 Eylül 2014 tarihinde imzalanmıştır.

Dönemin Meksika Cumhurbaşkanı Peña Nieto’nun 16-19 Aralık 2013 tarihlerinde ülkemizi ziyareti esnasında tesis edilmesi kararlaştırılan “İki Uluslu Üst Düzey Komisyon”un, bağımsız olarak toplanacak siyasi, ekonomi-ticaret, adalet ve içişleri, turizm, kültür, bilim ve kalkınma konularındaki alt komitelerden oluşması konusunda varılan mutabakat çerçevesinde, “Kültür, Eğitim, Bilim ve Kalkınma İşbirliği Komitesi”nin ilk toplantısı 25 Ekim 2017 tarihinde Ankara'da Dışişleri Bakanlığımızın evsahipliğinde düzenlenmiştir.

Meksiko Şehri’ndeki Yunus Emre Türk Kültür Merkezi (YETKM) 2018 yılında faaliyetlerine başlamıştır.

19 Mayıs 2022’de resmî açılışı gerçekleştirilen YETKM’de sergi, konferans, konser ve sanat kursu gibi kültürel etkinliklerle binlerce Meksika’lıya ulaşılmaktadır. Halihazırda sürdürülen yüzyüze Türkçe derslerine 100’den fazla öğrenci katılım sağlamaktadır.

Konsolosluk İlişkileri

1910 yılında Konsolosluk Anlaşması imzalanmıştır.

Türkiye ile Meksika arasında suçluların iadesi konuları karşılıklılık ilkesi çerçevesinde, adli yardımlaşma konuları ise 1963 tarihli “Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi” çerçevesinde yürütülmektedir.

Ülkemizin Meksiko Şehri’nde Büyükelçiliği mevcut olup, muvazzaf Başkonsolosluğu bulunmamaktadır.

Meksika’nın önemli yerleşim merkezlerinden olan Veracruz şehrinde ülkemizin Fahri Konsolosluğu mevcuttur. Cancun, Monterrey, Guadalajara ve Tijuana şehirlerinde ise Fahri Konsolos görevlendirilmesi süreçleri devam etmektedir.

Meksika’nın ise ülkemizde Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul’da Başkonsolosluğu bulunmakta, İzmir ve Mersin’de ise Fahri Konsoloslukları faaliyet göstermektedir.

Vize Uygulamaları

Umuma Mahsus, Hususi ve Hizmet Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik Pasaport hamilleri ise vizeden muaftır.

Turizm, iş, eğitim, gazetecilik veya transit geçiş gibi nedenlerle Meksika'ya seyahat edecek umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları, mutlaka havayoluyla seyahat etmek kaydıyla 30 gün geçerli tek giriş vizelerinihttp://inm.gob.mx/index.php/page/Inicio_Autorizacion_Electronica/tr.htmladresli internet sayfasından harçsız e-vize olarak alabilmektedirler. E-vize imkânından sadece “Umuma Mahsus Pasaport” hamili vatandaşlarımız yararlanabilmekte olup, buna mukabil “Hususi ve Hizmet Pasaportu” hamili vatandaşlarımızın ülkemizde bulunan Meksika Diplomatik Temsilciliklerine şahsen müracaatla pasaporta tatbik edilen etiket (sticker) tipi vize almaları gerekmektedir.

Vatandaşlarımızın Schengen Bölgesi ülkeleri ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kanada, Japonya, Birleşik Krallık (İngiltere ve Kuzey İrlanda) geçerli çok girişli vizesine sahip olmaları ya da bu ülkelerde daimî oturma iznine sahip olmaları halinde Meksika'ya vize almadan seyahat etmeleri mümkündür.


“Umumi pasaport” hamili vatandaşlarımızın e-vize uygulaması üzerinden alınan vizelerde girilen bilgilerin doğru şekilde yer alıp almadığının (isim ve soyadı hanelerindeki bilgilerin ters yazılması gibi) kontrol etmeleri; ayrıca, Meksika’da konaklayacakları otele aitrezervasyon kaydını bir Meksika vatandaşının ya da kurumunun davetine icabetle ülkeye seyahat ediyorlarsa, sözkonusu davet mektubunun noter onaylı suretini ve dönüş uçağına ait biletimutlaka eksiksiz bir şekilde ülkeye seyahatleri sırasında beraberinde getirmeleri önemle tavsiye edilir.

Meksika'daki uluslararası havalimanlarından üçüncü ülkelere havayoluyla transit geçiş yapmak isteyen ve hamili oldukları ülke pasaportu itibariyla Meksika vizesine tabi ülke vatandaşlarının turistik vize alması gerekmektedir. Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Birleşik Krallık, Kuzey İrlanda, Schengen ülkeleri ve Pasifik İttifakı'na mensup ülkelerde kalıcı oturum iznine sahip olan veya Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Birleşik Krallık, Kuzey İrlanda ve Schengen ülkelerine giriş için geçerli çok giriş vizesi bulunan yabancı ülke vatandaşları transit geçiş için turistik vizeye ihtiyaç duymayacaklardır.

Bu çerçevede, Meksika'da bulunan havalimanlarını kullanarak üçüncü ülkelere havayoluyla transit geçiş yapmak isteyen “Umuma Mahsus Pasaport” hamili vatandaşlarımızın E-vize; Hususi ve Hizmet Pasaportu hamili vatandaşlarımızın ise Meksika'nın ülkemizdeki temsilcilikleri vasıtasıyla etiket vize alması gerekmektedir. “Diplomatik Pasaport” hamili vatandaşlarımızın Meksika üzerinden üçüncü ülkelere havayoluyla transit geçiş sürecinde vize gereksinimi bulunmamaktadır.

Atatürk

Pazartesi - Pazar

09:00 - 13:00 / 14:00 - 16:30

Konsolosluk Şubesi 10:00-12:30
1.01.2023 1.01.2023 Yeni Yıl
6.02.2023 6.02.2023 Meksika Anayasası'nın kabulünün yıldönümü
20.03.2023 20.03.2023 Benito Juarez'in doğum yıldönümü
6.04.2023 7.04.2023 Paskalya
1.05.2023 1.05.2023 İşçi Bayramı
5.05.2023 5.05.2023 Puebla Muharebesinin yıldönümü
16.09.2023 16.09.2023 Bağımsızlık Günü
2.11.2023 2.11.2023 Ölüler Günü
20.11.2023 20.11.2023 Meksika Devrimi'nin başlangıcının yıldönümü
25.12.2023 25.12.2023 Noel